Prirodoslovni kabinet Grgura Bučića

Prirodoslovni kabinet Grgura Bučića studijska je zbirka Muzeja hvarske baštine.
Jedna je od prvih zbirki Muzeja, osnovana krajem 1950-tih godina. Glavninu zbirke čini ostavština hvarskog prirodoslovca dr. Grgura Bučića, dok je manji dio predmeta nabavljen kasnije bilo otkupom ili poklonom.
Zbirka sadrži stare prirodoslovne i meteorološke instrumente, fosile, biljne preparate, herbarije, arheološke artefakte, fotografije, diplome, zatim stare i novije prirodoslovne knjige o Hvaru, meteorološke podatke o Hvaru, kao i sam znanstveni arhiv Grgura Bučića.

Galerija

Dr. Grgur Bučić

Dr. Grgur Bučić (1829.-1911.) bio je telegrafist u Hvaru te utemeljitelj i voditelj Meteorološke postaje od njenog osnutka 1858. g. Po vokaciji je bio prirodoslovac, koji se u duhu vremena bavio širokim poljem prirodoslovnih tema, od klime Hvara, oceanografije, botanike, zoologije, fenologije, do antropologije i paleontologije. O svojim istraživanjma izvještavao je u brojnim radovima objavljenim uglavnom u austrijskim časopisima. Osobito je značajan njegov rad na umjetnom uzgoju jedne podvrste jadranske spužve, koji mu je donio međunarodni uspjeh. Bavio se i arheologijom te na Hvaru započeo prva pretpovijesna istraživanja u Hrvatskoj. Za svoj rad dobio je brojna priznanja i počasni doktorat Sveučilišta u Grazu.

Pratite nas na 

 ©Muzej hvarske baštine